fredag 9. januar 2009

VÆR SÅ SNILL! DET ER ALVOR!


Det er Midt-Østens problem at så mye av politikken styres av, eller med hensyn til, religiøse fundamentalister. I Israel legger ortodokse jøder mye av premissene og har presset fram en bosettingspolitikk og en anneksjonspolitikk som gjør Israel til en brutal overgriper og okkupant med liv på samvittigheten og blod på hendene. I Gaza styrer Hamas etter en ideologi som sier at hele Palestina, og det inkluderer dagens Israel, skal bli en islamsk stat under sharia-lov, at fredelige løsninger ikke er mulig og at alle muslimer (ikke noe unntak for palestinske kvinner, barn og gamle) er jihadister.


Og i bakgrunnen svever presteskapet i Iran og ultrakonservative jøder og kristne i USA. Intet sted blir religionenes grusomhetspotensiale tydeligere. Landet er gudegitt av flere guder til flere folkeslag. Målet helliger et hvert middel. Profetiene skal oppfylles, om det så skal koste tusener av menneskeliv. De som faller får sin lønn i det neste liv.



For Israel er situasjonen spesielt trist. Israel prøver å være en moderne, demokratisk, humanistisk stat. Motparten, som ikke gjør noe forsøk på å utvikle demokrati, humanitet og menneskerettigheter, legger sine feller, og Israel er tvunget til å gå i dem, fordi trusselen mot egen befolkning blir utålelig. Ingen demokratisk valgt regjering vil overleve hvis den ikke treffer tiltak for å beskytte sin befolkning mot selvmordsbombere og vilkårlig rakettbeskytning.


La oss ta med et noen avsnitt fra Hamas’ ”grunnlov” før vi går videre:


… the Islamic Resistance Movement aspires to the realization of Allah's promise, no matter how long that should take. The Prophet, Allah bless him and grant him salvation, has said:
"The Day of Judgement will not come about until Moslems fight the Jews (killing the Jews), when the Jew will hide behind stones and trees. The stones and trees will say O Moslems, O Abdulla, there is a Jew behind me, come and kill him. ..."
(artikkel 7)

Initiatives, and so-called peaceful solutions and international conferences, are in contradiction to the principles of the Islamic Resistance Movement. (…)There is no solution for the Palestinian question except through Jihad. Initiatives, proposals and international conferences are all a waste of time and vain endeavors.
(Artikkel 13)


The day that enemies usurp part of Moslem land, Jihad becomes the individual duty of every Moslem. In face of the Jews' usurpation of Palestine, it is compulsory that the banner of Jihad be raised. To do this requires the diffusion of Islamic consciousness among the masses, both on the regional, Arab and Islamic levels. It is necessary to instill the spirit of Jihad in the heart of the nation so that they would confront the enemies and join the ranks of the fighters. (Artikkel 15)


Jeg har hentet avsnittene ovenfor herfra:
http://avalon.law.yale.edu/20th_century/hamas.asp . Jeg regner med at oversettelsen er så korrekt det lar seg gjøre, men kan selvfølgelig ikke kontrollere den.


Hvorfor skriver jeg om dette? Kan ikke en som har definert seg som en gretten gubbe holde seg til å skrive noe grettent om feminismen eller om ungdommens uhøflighet eller eldreomsorgens utilstrekkelighet i stedet?
Jeg skriver om det fordi jeg ser en utvikling, og den gjør meg redd.


Det virker som om mange ikke kjenner historien. Det er liksom helt greit å si at det var feil å opprette staten Israel for 61 år siden. Det virker som om det er greit å sammenligne Israels behandling av palestinerne med nazistenes jødeutryddelse.


Den negative holdningsendringen til Israel kommer formodentlig av måten media, særlig nyhetssendingene, presenterer hendelsene på. Alle de små ordene: ”til tross for”, ”likevel”. Og de store ordene: ”Israelske granater mot sivile”, ”Israel angriper ambulanse”, ”Israel bomber FN-skole”.


Det er krevende å være borger i et demokrati. Du skal ha kunnskap. Du skal kunne analysere. Du skal være skeptisk. Du skal sette deg inn i ting. Du må stille spørsmål før du gir svar.


Det er et stort ansvar å bedrive nyhetsformidling og servere massemediale kommentarer og analyser i et demokrati. Det er på grunnlag av det media forteller oss at vi kan vite, analysere, tvile, sette oss inn i ting, stille spørsmål.


Dette er mine spørsmål:


For det første:
Kan det være slik at Hamas jubler for hvert sekund vestlige media rapporterer om sivile offer i konflikten? Er det ikke det de vil? Følger ikke det naturlig av at de definerer alle muslimer, menn, kvinner, barn, som jihadister med passerseddel til Paradis? Tjener ikke et skadet eller drept barn, vist på vestlig TV, saken vel så godt som en Hamas-medlem i kamp med israelske soldater, eller en rakett-utskyter, eller en selvmordsbomber? Kan det være derfor de fortsetter å sende sine raketter opp fra sentrum i Gaza City? Tenker redaksjonene på det når de velger ut sitt materiale og sin vinkling, at de kanskje går noens ærend? Er det greit, hvis bare bildene er gode nok?


For det andre:
Hvordan får noen seg til å sammenligne Israels behandling av palestinerne med Hitler-Tysklands uprovoserte, systematiske, ubønnhørlige, industrielle tilintetgjørelse av millioner av mennesker? Har dere ingen kunnskap? Hvor i Israel finner dere noe som ligner på Auschwitz-Birkenau? Jernbane direkte til gasskamrene! Har dere ikke noe perspektiv? Skal dere ikke tenke litt?


For det tredje:
Ta en kikk på Hamas’ ”grunnlov”. Hva tror dere lederne i Hamas tenker seg som en som en tilfredsstillende løsning på konflikten med Israel? Hva drømmer de om? Hva vil skje i Tel Aviv og andre israelske byer hvis Hamas får det som de vil? Hva skjer dersom Hamas får fred til å grave større tunneler og bringe inn større raketter? Hvor store sjanser skal Israel ta? Og, et spørsmål jeg nesten ikke orker å stille: Hvor ble det av giftgassen til Saddam Hussein?


For det fjerde:

Hva skal til for å få israelerne til å forstå at de er i ferd med å tape propagandakrigen? Hver gang det rapporteres om overgrep og fornedrende behandling av palestinere rykker Israel et skritt nærmere katastrofen. Hvem kan få israelerne til å begripe at de må erstatte sin gammeltestamentlige øye for øye, tann for tann-politikk med noe som ikke får resten av verden til å snu ryggen til? Enda en gang.



Dette innlegget kan leses som en kommentar til:


http://www.vg.no/nyheter/utenriks/midtosten/artikkel.php?artid=550132
http://www.dagbladet.no/2009/01/11/nyheter/krigen_i_gaza/utenriks/israel/gaza/4321981/

19 kommentarer:

  1. Synes du faller litt i din egen felle her. Det du kritiserer journalistene for, (ureflekterte kommentarer).
    Du formulerer dine spørsmål på en måte som ikke gir noen tvil om hvor ditt ståsted er. Virker ikke til å være så veldig analytisk på problemstillingene du heller.
    Så hvis du vil virke troverdig burde du kanskje ikke komme med så mye personlig synsing, men studere saken fra begge sider.

    SvarSlett
  2. Må gi deg kred for en saklig og flervinklet fremstilling.

    SvarSlett
  3. Det er vel ikke så mange som sammenligner situasjonen i Palestina/Gaza med konsentrasjonsleirene under 2. verdenskrig. De fleste skjønner at det ikke er lignende tilstander i Gaza. Det er derimot noe lettere å se likheten med de jødiske ghettoene i Polen hvor nazistene brukte sin makt til å begrense jødenes tilgang til arbeid, mat, trygge leveforhold og andre basale goder.
    Veldig mange endte opp i gasskamrene så der stopper vel likheten. Eller...? Israel bomber tettbefolkede områder for å "forsvare seg" mot terroristene. De må jo forstå at dette fører til store sivile tap? Hvis en ikke da definerer alle kvinner og barn som terrorister?

    SvarSlett
  4. Hvorfor øker Palestinernes støtte til Hamas? Hvorfor oppstår en organisasjon som Hamas? Hvilke muligheter har Palestinerne til å utvikle et demokrati i et reservat hvor de ikke kan bevege seg ut av eller svømme mer enn 5 meter fra?
    Hvorfor oppstår ekstremisme? Svar meg på det du!!

    SvarSlett
  5. Flertallet av palestinerne støtter Hamas og de resterende forholder seg passive. De sivile er altså ikke "uskyldige" og må ta konsekvensen av det deres anti-vestlige, islamistiske ledere bedriver av terror mot Israel.

    Vi må se fremover og ikke bakover. Det hjelper ikke samme hvor mye vi "forstår" islamistene. De ser på oss (Vesten) som fienden, mens vi ikke har skjønt at de er vår fiende. Naive nordmenn legitimerer fiendens handlinger. Jfr "fredelige" demonstrasjoner i Oslo...

    SvarSlett
  6. Jeg skal forsøke å svare deg:

    1) Man går alltid "noens ærend". Det er sikkert de som vil juble over din blogg også. Selvfølgelig viktig at man står inne for det man formidler. Hvordan det blir brukt av andre er fryktelig vanskelig å kontrollere.

    2)Det blir av noen sammenlignet med forholdene i Nazi-Tyskland fordi palestinere er annenrangsborgere i Israel. De er fordrevet fra sine hjem, bosatt i flyktningeleirer og er i tillegg okkupert av Israel. Det drives uprovoserte, systematiske, ubønnhørlige, tilintetgjørelse av uskyldige palestinske mennesker, hvis eneste forbrytelse er at de er palestinere.

    3) Hamas er ekstremister. Det er ikke et parti noen bør ønske seg for et fritt Palestina. Ved å behandle palestinere som mennesker vil kanskje Hamas miste støtte. Israels inhumane behandling driver palestinerne i armene på Hamas.

    4) Tror de fleste israelere er for en fredelig løsning. Et av problemene i Israel er invasjonen av russiske jøder. De er ekstreme og utgjør en betydelig del av stemmegrunnlaget. De er ikke særlig forhandlingsvillige og har kort erfaring i å bo i Midt-Østen.

    SvarSlett
  7. enig med blogger..hvordan ville vi i Norge reagert hvis Sverige hadde sendt inn 7000 raketter over grensene våre i løået av 8 år. At det daglig kommer selvmordsbombere og ødelegger i landet vårt. Dessuten så ser vi hvordan nordmenn reagerer på gatevolden. Hvis vi haddae hatt de folka til naboer, og de har oppført seg slik hele tiden(slik som gutta på Gaza gjør), hvordan ville vi ha reagert da?

    SvarSlett
  8. Palestina kan aldri bli en selvstendig demokratisk stat med rett til å ha et eget sterkt forsvar,med egen marine og eget moderne flyvåpen !

    For Israel vil aldri tillate at palestina ble en sterk muslimsk stat,:hver gang det nærmer seg en fredsavtale så blir prossesen sabotert,og så er man tilbake til begynnelsen igjen !


    For skulle palestina bli et moderne og demokratisk samfunn,så ville palestina kunne slå tilbake mot israel,og det vil ikke israel ha noe av,derfor vil israel aldri tillate at palestina skal bli til noe annet en en fattig og hjelpetrengende nasjon,med gammeldagse kalasnikov som våpen,mens israel får alle de mest moderne våpen de trenger fra usa!

    De som tjener på denne situasjonen er freds apostlene fra vesten som lever et liv i luksus mens de prøver å late som om at de gjør fremgang i en freds prosess !Høye lønninger og korrupsjon gjør midtøsten til et eldorado for de som ønsker å bli rik i en fart,for mesteparten av bistanspengene blir borte i korrupsjon og sendt til skatteparadis av smarte folk i dress og slips.

    Bare den tidligere kona til president arrafat fikk 12 mill kr hver måned sendt til paris slik at hun skulle kunne få leve sitt luxus liv der,alle millionene ble stjelt fra bistanden som skulle gå til fattige palestinere.

    Vi som lever i dag må ha korttids hukommelse for dette skjer hvert år,: fredsprosesser kommer i gang,penger blir sendt til palestina,pengene forsvinner,fredsprossen blir stoppet av bomber og granater,kontoene i skatteparadisene fylles opp !

    Ja,ja,og snart kommer nye freds appostler i dress og slipps,men man må visst først vente til israel har bombet ferdig,og da strømmer vestens freds appostler inn med koffertene fulle av mine og dine penger,for nå skal det forhandles,til en ny bombe sprenges !

    SvarSlett
  9. Når det gjelder Blitz og lignende folk som kun er ute for å lage bråk kan jeg ikke forstå at de ikke innser hvor mye de ødelegger Palestinernes sak. Så tom i toppetasjen er det nesten vanskelig å forstå at noen kan bli. Det er iallefall veldig tydelig at de kun er ute etter bråk og bryr seg lite om hva som skjer med de menneskene på Gaza idag.
    Skulle nesten tro de var kjøpt og betalt av motparten til palestinerne for å ødelegge for dem. Vet det er en stygg tanke, men den har faktisk streifet meg.
    Når det gjelder sammenligningen med at Sverige hadde sendt osv..., så kan man vel også snu den vinklingen annerledes:
    Tenk om verdenssamfunnet hadde funnet ut at f.eks. Nederland var for tett befolket. Tenk om de hadde funnet ut at Norge var et stort land i forhold til innbyggertallet. Tenk at som kompensasjon for at et x antall nederlendere måtte flytte til Norge, så ville verdenssamfunnet gi dem de beste jordbruksområdene som er i Norge. Tenk dere at alle som bodde der idag ble tvangsflyttet til flyktningeleirer eller område med dårlig infrastruktur osv....
    Hvordan hadde nordmenn da reagert????
    Dette bare for å vise at hypoteser og statistikk kan man bruke som man vil

    SvarSlett
  10. Denne krigen kommer som et resultat av konstante terrortrusler og angrep fra palestinerene sin side. Live with it!

    Det er nå en mannsalder siden Israel fikk deler av midtøsten, kanskje på tide å bare gi faen?

    SvarSlett
  11. Du skal ikke tåle så inderlig vel den urett som ikke rammer deg selv.
    Tror ikke du hadde gitt faen hvis dette hadde skjedd med deg og din familie.

    SvarSlett
  12. Dette er til "anonym" over, som mangler kunnskap nok til å begrune at "palestina vil aldri bli en demokratisk stat" med Israels rolle i konflikten.

    Om Israel opphørte å eksistere, lle jøder flyttet til nordpolen, eller begikk kollektivt selvmord, og ehud olmert personlig ga Hamas "nøkkelen til parlamentet og ønsket alle palestinere velkommen til palesstina, ville fremdeles ikke palestina bli en demokratisk stat!!!!!

    Spekulasjoner? Les Hamas charteret!!!!!!

    Det ville bli en sharia drevet stat, som vesten igjen i neste runde måtte involvere seg i for å ordne opp i den latterlig mannsdominerte politikken, æresdrap og straffevoldtekter av kvinner og lemlesting av barn for å stjele brød!!!

    Er det det venstresiden i Norge støtter? Det er jo det Hamas selv sier de ønsker å få til...

    Våkn opp.

    En spekulasjon jeg har lyst til å lansere:

    Om det ble opprettet et Palestina ville alle nidtlstens palestinere ønske å flytte dit? Neppe... De fleste ja, de som bor i flyktningeløeirer i Syria og Libanon, uten stemmerett, ytringsfrihet, (for helvete; palestinere i syria har ikke privat eiendomsrett!!!), men de arabere som bor i Israel idag, såkalte israeli arabs, hadde ikk løftet en finger. De omtales ofte i Norge som annenrangs borgere, men i realitetn er det stikk motsatt: i arabiske israelske byer er det inegn som betal moms på noen varer overhodet... dette er ikke et rykte, det er en lov i israel. De trenger ikke tjenestegjøre i den iraelske hæren, og de har betydelige støteordninger for utdanning. Ikke en kjeft av dem flytter til vestbredden, selv om de fra tid til annen kler seg som shahider og roper "død over jødene" i Haifa og andre byer.

    En spekulasjon til:

    En nylig opprettet palestinsk stat ville jeg gitt noen få månereder i live før den ville være invadert av Egypt, Jordan, Saudi-arabia eller Libanon, om ikke en kombinasjon av disse... FN ville fordømt dem, slik de gjorde når tilfellet var det samme dagen etter opprettelsen av Israel for 60 år siden, men FN ville ikke gjort en dritt! Da kunne du snakket om brudd på menneskerettigheter, folkerett og geneva-konvensjoner til Gahr Støre og stoltenberg hadde fått kreft på stemmebåndet... det hade ikke hjulpet en dritt...


    Når London ble bombet under WWII ble Hamburg lagt fullstendig i grus, sivile som soldater... Når Sderot blir bombet sender Israel flyers for å advare mot kommende militære angrep, og verden fordømmer dem for å drepe sivile. Hva skal de gjøre? Tvangsflytte sivilbefolkningen og så bombe resten?

    Jeg blir provosert over den totale mangel på kunnskap folk utviser, uten å i det hele tatt skamme seg over at man gjør seg til latter...


    Man ender ikke en okkupasjon med raketter... det tror ikke engang Hamas på, men det kan jo være det hjelper om nok sivile blør, slik at verden presser Israel diplomatisk til å gi dem et par meter å leve på, uten å nekte dem å importere våpen og mat...

    Det var ikke slik Egypt fikk tilbake Sinai, for å minne folk på historien som pekere i en helt annen retning i dette spørsmålet...

    Når det gjelder det blogger skriver om religiøs fanatisme er jeg langt på vei enig. Det eneste jeg vil peke på er at den jødiske fanatismen ved tidligere anledninger har vist seg å ikke vinne frem, nettopp i nevnte eksempel med tilbakeleveringen av Sinai. Tilhørigheten til landet begrunnes med religiøse argumenter, det er riktig, men på Israelsk ide er ikke disse de mest fremtredende, de er bakenforliggende. De spiller en rolle, ja, men historien viser at de kan overkjøres til fordel for politiske, diplomatiske løsninger fra Israels side. Det gjenstår å se om Abbas eller noen vil gjøre det samme fra Palestinsk side... Hamas vil det ikke...

    SvarSlett
  13. En liten ting til anonym:

    Som statsviterspire skal jeg gladelig innrømme at dette er en komplisert sak, hvor ingen parter er uten skyld. Den Israelske okkupasjonen av VB og Golan må opphøre, men på premisser som ivaretar Israels rett til å eksitere, og bevilger Paletinerne rett til å leve et verdig liv.

    Jeg må kommentere det du sier:

    "For skulle palestina bli et moderne og demokratisk samfunn,så ville palestina kunne slå tilbake mot israel,og det vil ikke israel ha noe av,derfor vil israel aldri tillate at palestina skal bli til noe annet en en fattig og hjelpetrengende nasjon,med gammeldagse kalasnikov som våpen,mens israel får alle de mest moderne våpen de trenger fra usa!"

    Om palestina ble en legitim internasjonal aktør, i egenskap v å være en stat og de i en slik situasjon gikk til angrep på Irael, ville dette konstituere en forvarskrig fra Israels side, og jeg føler meg rimelig ikker på at de vill besvart ilden med alt det remmer og tøy måtte holde. Problemet med dette er at et svar på det plestinske angrepet i denne situajonen ville være et prakteksempel på når det er legitimt av en stat å påberope seg retten til å forsvare seg. Den dagen det skjer håper jeg aldri kommer, og det bør alle andre også gjøre etter min mening, for da ville man virkelig snakke om sivile tap. Litt under 100 mennesker nå er fremdeles over 24000 MINDRE enn Jordans Kong Hussain har drept på en dag... palestinerne var ofrene her også, men overtrederen var ikke jødisk, og derfor hører man ikke så mye om det. Hiv deg på google og se hva du finner, og smmenlign antallet artikler med det verdenspressen har produsert om Gaza-operasjonen (som i tillegg omtales som en krig, noe en hel verden burde innse at det ikke er, etter vanlige definijoner av begrepet, da en krig involverer minst en suveren stat. Ikke er det en borgerkrig heller, da Gaza ikke er en del av israel. Det er kun de faktiske begivenheter som henviser våre assosiasjoner til ordet krig, og media bruker dette begrepet gjentatte ganger uriktig.

    Til din rene informsjon, anonym, Israel får pengestøtte fra USA, eksporterer, ikke importerer, nymptens våpenteknikk til USA, ikke motsatt. Alt fra UZIer og Galiler til Corner-shots osv er Israelske oppfinnelser, til en stor grad finansiert av amerikanske forsvarspenger. At venstresiden ikke ser forskjell på USA, Israel og Macdonalds trenger jeg vel ikke si noe mer om... alt er fienden, eller hva?

    Ellers en god blogg, gretne blogger...

    SvarSlett
  14. Behandlingen Israel har fått enormt mye negativ omtale p.g.a. krigen, all grusomheten og alt ansvaret blir lagt på Israel, Det er urettferdig. Er det noen i det hele tatt som vet hvordan Hamas driver krig? Hamas Bruker sivile til skjold for å beskytte seg mot angrep, de setter bevisst sivile til å beskytte seg for de vet det vil vekke avsky i resten av verden med sivile tap. hvorfor er det da Israel som får alt skylden, de aller fleste oppegående mennesker vet at dette er sant men de nekter å godta dette. Den eneste grunnen til at Israel ikke lider samme sivile ta som Palestina er at de har brukt store ressurser på et avansert varslings-system slik at folk får beskjed om rakettene ca 15 min på forhånd, men Hamas gir blaffen i sivilbefolkningen, viss de sivile lider så mye hvorfor har ikke Hamas smuglet mat og medisiner inn i de samme tunnelene som de bruker til å smugle inn raketter som brukes til å skyte på sivile mål i Israel? Er det noen som i det hele tatt kan gi meg et fornuftig svar på dette?

    SvarSlett
  15. Vel, mangelen på sivile tap på Israelk side skyldes varslingssystemer, utstrakt bruk av bomberom og ikke minst mye, mye flaks. I orrige uke ble en barnehage truffet i Sderot, men ingen kom til skade fordi den var tom. Igår gik det meldinger på Iraelsk tv om at de forskjellige åpningstidene og formene barnehgaer, skoler og univrsiteter skal følge de neste dagene; blant annet at barnehager skal holdes utelukkende i bomberom og at universitet i beer sheva (Ben Gurion uni. of the Negev) ikke skal åpne i det hele tatt, inntil videre. Det jeg prøver å få frem er at forskjellen skyldes at Israel forsøker å unngå sivile tap på sine egne og motpartens befolkninger, mens Hamas forsøker å oppnå det stikk motsatte, store sivile tap på begge sider!

    Ellers er det ikke slik at man alltid har 15 min. før et nedslag. Her i Haifa for to år siden var varslingstidene nede i 1-1,5 minutter, noe som gjør bomberom kort avstand fra boligene uvurderlige. Derfor er det en lov (husker ikke når den ble innført) at alle nybygg skal bygges med et tilfluktsrom stort nok til mer enn de som er skal bosette eg i huset. I leilighetsbygget jeg bor i er det bomberom i kjelleren, rundt 40 trappetrinn unna, og jeg rekker å komme ned dit på under ett minutt, og er derfor ikke spesielt skremt av mulighetene for raketter mot Hifa igjen, men vil jo selvfølgelig helst at det unngås... likvel kan du si at jeg føler med befolkningen i Sderot og Gaza.

    Skylden for dette må likevel legges på Hamas, ikke på Iarael, og vi må håpe på at plestinerne snart kan samles under en felles fane og agenda, som er villige til å ingå kompromisser, slik Isrel hr vist tidligere at de er og må være igjen. Da, og kun da kan det bli fred.

    Når jeg dømmer utfra Hamas eget charter, og deres motivasjon for å bedrive sin virksomhet, er det utvilsomt kun en konklujon å trekke; og det er at Hamas ikke er i stand til å fylle en slik rolle.

    Samtidig må den Ultra-ortodokse innflytelsen begrenses, og et sekulært Israelsk styre må få handlekraft. Israel består tross alt av over 75% sekulære jøder...

    SvarSlett
  16. helt enig med Inger!

    Det er ingentig som sier at israelerne skulle ha rett til å få tilbake landet sitt. Da burde vel også indianerne få tilbake Amerika?, og samene halve norge?

    muslimer, jøder og kristne levde fredelig sammen i palestina før staten israel ble til.

    tenk bare om indianere krevde tilbake landet amerikanere tok fra dem. Ikke et eneste land i hverden ville godtatt det! Så hvorfor skulle israel få tilbake landet de forlot?


    Dere aner ikke hva israel gjør mot den paletisnke befolkningen, også før hamas kom til ledelsen.


    Mange støtter israel bare fordi de hater arabere så sinnsykt mye!
    er ingen araber sjøl, men har ikke noe imot dem liksom....

    Palestinere har rett til å forsvare seg, og Hamas er deres eneste håp.

    SvarSlett
  17. NoNo:

    Det er trist at det finnes nordmenn dem den holdningen du uttrykker. Hvis du leser innleggene over så ser du fort flere gode grunner til hvorfor du bør sympatisere med paøestinere, men absolutt ikke med Hamas.

    Israel fikk "tilbake" sitt land. Det er det palestinerne krever. Du er altså imot at Israelere skal få sitt eget land, men for at palestinerne skal det ed nøyaktig samme begrunnelse? Merkelig resonnement...

    Hamas har ikke militær kapasitet til å utslette Israel, og representerer derfor ikke noe håp for Palestinerne, ettersom det er nettopp det de kommer til å forsøke å gjøre, men de vil feile. Aldri har et utfall av en forestående militær konflikt vært så lett å forutse... Det er som å skyte med sprettert på tanks...


    Løsningen som bringer fred til midtøsten kan ikke oppnås med våpen, hverken israelske eller paletinske sådane, og derfor er ikke Hamas noe håp!

    Israael krevde ikke å få tilbake landet sitt. Du må lese litt om dette for å kunne uttale deg med vekt. Jøder flyttet til området i store tall fra 1880 og utover. Disse bygget et liv for seg selv og kjøpte land fra rabiske grunneiere. Gradvis ble det bygget opp et velfungerende jødisk samfunn, men palestinerne så det som en invajon og tk til våpen. Hvis du skal "velge side" med noen med begrunnelse av at "det er så mange som hater dem" kan jeg ikke se hvordan du kan velge å ikke sympatisere med jødene. Det blir påfalende historieløst.


    "Palestinere har rett til å forsvare seg," skriver du...

    Hva er det de forsvarer seg mot? En okkupasjon? Streng grensekontroll på de israelsk kontrollerte grensene? Virker bruk av raketter som et konstruktivt virkemiddel for å ende en okkupasjon? Var det det som fungerte i Sinai? Er det det som fungerer andre steder? Afghanistan, Irak osv. Nei, det er ikke det.

    Situasjonen i midtøsten er den at ISRAEL forsvarer seg, noe de har rett til å gjøre. Palestinerne har rett il å leve et verdig liv, men det finnes ingen legitime voldsmakter i Gaza, kun presidentgarden på vestbredden har hatt legitim militær makt i de palestinske områdene, men denne kastet Hamas ut av Gaza i borgerkrigen.

    Det palestinerne driver med er ikke forsvar, og Hamas repreenterer ikke noe håp!

    Jeg ser at jeg nærmest har "overtatt" bloggen din. Beklager, jeg ble bare veldig engasjert av noen av innleggene, og dette er ikke ting som kan oppsummeres i korte innlegg.

    SvarSlett
  18. Til Bosatt i Israel, men ikke sionist...:

    Du er hjertelig velkommen til å ta plass i bloggen min. Du, og de andre som har skrevet. Jeg skal prøve å lage en oppsummerende kommentar i løpet av en dag eller to, så følg med hvis du/dere er interessert. Foreløpig er jeg bare glad for at det har kommet mange ryddige innlegg. Helt peronlig: Jeg synes det som skjer i Israel og Gaza er forjævlig. Jeg burde ha sovet, men her sitter jeg, kl. 02.40, deprimert og oppgitt. Over det som skjer, og over hvor lett det tilsynelatende er for mange å tro at de har endelige svar. Det har ikke jeg.

    God natt!

    SvarSlett
  19. Til Laggen Lusch

    Det er lett å bli deprimert av det som skjer, og sannsynligvis hjelper det ikke i det hele tatt å skrive her eller på andre blogger heller. Er vel bare en måte for mennesker å få ut sin frustrasjon på, uavhengig hvilken oppfatning man har.
    Er enig med deg, mange som tror de har eneste svar på løsningen av problemet.
    Skulle ønske menneskenes bevissthet snart kunne øke et par hakk over nåværende nivå, (meg selv inkludert.) Da ville vi kanskje snart forstå at det eneste vi krangler eller kriger om er oppfatninger.
    Da ville man kanskje også forstå at ens egen oppfatning behøver ikke være det eneste riktige.
    Og man ville kanskje lære seg til å respektere hverandres oppfatninger uten å krangle og krige for å få gjennomslag for egen oppfatning.

    Nå vil helt sikkert noen aggressive sjeler si at: Fortell dette til muslimene fordi det er de som er terroristene, og motparten vil si fortell dette til Israelerne fordi det er de som er aggressive og morderiske.
    Til alle dere vil jeg si: Dere har ikke forstått hva jeg prøver å si.
    Og det enkleste i verden er jo sitte foran sin hjemme PC her i Norge å være bedreviter både på hva som skjer der nede, hvorfor det skjer og prøve å løse problemet etter egen oppfatning av hva som er problemet.
    Husk: Du skal gå mange mil i en annens sko før du forstår hvor skoen trykker.

    SvarSlett